Kategorie: Aktuálně

DO THIRU ZA TROCHU JINÝMI VÍNY

DO THIRU ZA TROCHU JINÝMI VÍNY

Atmosféru Penzionu Thir dodává blízkost historického centra Tábora a profesionální služby. „Naší filosofií je využívat lokální suroviny k přípravě pokrmů. Rádi podporujeme místní zemědělce a malovýrobce,“ sdělil majitel Jan Čulík.

Jaká vína jsou u vás k mání?
Zabýváme se víny naturálními, biodynamickými a organickými. Důležité pro nás je, aby vína odpovídala místu svého původu. Vína od našich vinařů pochází z organicky ošetřovaných vinohradů, jsou kvašena spontánně a jsou jen minimálně sířena. Věříme, že jde o návrat k normálnosti a zároveň jde o udržitelnost směrem k budoucnosti. Chutnají trochu jinak, než je člověk zvyklý, ale po chvilce většina „vínomilců“ podlehne jejich opravdovosti a nekrášlenému půvabu.

Co se skrývá ve vašich thirových bedničkách?
V našich bedničkách nabízíme zajímavá vína, která buď sami dovážíme ze zahraničí nebo pečlivě vybíráme u tuzemských vinařů.

Jaké víno se hodí na slavnostní vánoční stůl?
Štědrovečerní tabule si zaslouží povznášející vína a to pro mě znamená Champagne. Pokud jde o šumivá vína je další dobrou alternativou i Cremánt, víno vyrobené stejně jako šumivé víno v Champagni ovšem mimo tuto oblast. Na slavnostní chvíle se dobře hodí také španělská Cava nebo dobré Prosecco.

Prozradíte nějakou vánoční specialitu z vaší kuchyně?
Rádi připravujeme tradiční recepty trochu jinak. Tento rok budeme připravovat kapra na modro s naším zeleninovým octem a v bramborovém salátu najdete kvašené ředkvičky, či celer.

Připravujete během roku nějaké tematické pobyty pro hosty penzionu?
Momentálně připravujeme 5chodové menu, které vychází z místních surovin a dalo by se nazvat Chutě Tábora. Spolupracujeme s okolními farmáři a tak jsme schopni dostat se k těm nejlepším místním surovinám, které vypovídají mnohé o místním kraji. Menu měníme dle ročního období a dostupnosti sezónních surovin. Ovšem dodržujeme i gastronomické tradice během celého roku. Připravujeme Svatomartinskou husu, v zimě zabijačku, na jaře jehněčí a mnoho dalších specialit.

www.thir.cz

Další články, tipy a inspiraci naleznete v Novinách nejen pro penziony, které vycházejí každý měsíc. Noviny jsou zdarma ke stažení zde.

4.11.2017