Kategorie: Téma

V PENZIONU U ČERNÉHO KOHOUTKA VAŘÍ KULAJDU... S LÁSKOU

V PENZIONU U ČERNÉHO KOHOUTKA VAŘÍ KULAJDU... S LÁSKOU

Hostům poskytují profesionální služby okořeněné domácím přístupem a hlavně pohodou. Penzion je příjemný, komfortní a stylový, zapasovaný do nálady Šumavy a venkova. Penzion se nachází v chráněné krajinné oblasti, na hranicích s Národním parkem Šumava. Penzion U Černého kohoutka je správným výběrem pro letní i zimní dovolenou. Léto skýtá pohled na zelené louky a lesy a zima přidá výhledy s bílou nádherou, která okouzlí kaž- dou duši. Stravu připravují pouze pro své hosty a dávají si na ní obzvlášť záležet. „Kdybychom nevařili kulajdu, naši hosté by nám to neodpustili,“ svěřila se nám majitelka Penzionu U Černého kohoutka paní Klára Sochorová. O tom, jaká jídla připravují, se dočtete v následujících řádcích.  

Jakou krajovou specialitu nabízíte?
Naše kuchyně je vyhlášená a jsme pyšní na všechny pochvaly na naše vaření. Dokladují to mnohé recenze, ale nejvíc to chutná přímo z očí do očí. Vaříme s láskou a to je ta nejdůležitější krajová specialita. Dlouho jsme probírali místní recepty, poslouchali rady a ochutnávali. Protože jsme ale také šumaváci tělem a duší, vzpomínali jsme na mládí a na to co vonělo babičce z hrnce. Vzniklo z toho spoustu výborných receptů, které vaříme pořád dokola a nemůžeme je vynechat. Například kulajdu - tu kdybychom nevařili, tak by nám to hosté, kteří k nám jezdí opakovaně, neodpustili.

Vaříte podle nějakého starého původního receptu?
Neexistuje nic tak dobrého jako staré recepty. Tyto doslova uklidňující pokrmy zavoní a přinesou pohodu duši i žaludku. Tím, že vyvolají vzpomínky na dětství, je nám jednoduše dobře a je to vidět i na hostech. Kouzlo starých časů.... nostalgie zaměřená na jídlo je silná věc. Velmi rádi vaříme z krup. Momentálně je to zapomenutá surovina a přitom z ní vytvoříte báječné jídlo. Podáváme výborné kombinace: kroupové rizoto na zeleninovém ragú a steak z krkovičky. Kroupové rizoto vaříme ze suchých krup na cibulce, pórku a mrkvi, nakonec zjemníme smetanou a lžící cream fresh a zázrak je na světě. Milujeme a respektujeme naše tradice a naše kulinářské kořeny. Do našeho vaření vkládáme také vlastní osobní zážitky.

Jakým pokrmům dávají vaši hosté přednost?
Nečekáme, že hosté, kteří míří na Šumavu, očekávají italsko - asijskou fúzi. Ten nejlepší způsob práce je držet se svého. Umíme to a máme to rádi. Rozhodně však neříkám, že se hostům nesnažíme vyjít vstříc. To ano a jak nejlépe umíme. Vaříme českou, pokud možno sezónní kuchyni a nebráníme se moderním postupům. České jídlo se dá nejlépe označit jako komfortní jídlo. Česká kuchyně byla a je pod vlivem okolních zemí, jako je Německo a Rakousko, a také mnoho sladkostí střední Evropy, vzniklo v českých zemích. Strava je nejdůležitějším prvkem české nátury tak proč se tomu bránit:-)

Vaříte ze surovin od místních dodavatelů?
Naše kuchyně je založena na čerstvých, nezpracovaných surovinách. Šumavu obdivujeme, milujeme a je pro nás domovem. Jediné, co zde opravdu schází je teplé podnebí, které potřebují rostliny. Vypěstovat zde něco je obtížnější, než v nižších polohách. Přesto se to však dá. I my máme na zahradě u penzionu spoustu vlastních surovin: od pórku, přes řepu, cibuli, cukety, samozřejmě rajčata a okurky, papriky, dýně a spoustu dalších rostlin a plodů, bylin a ovoce. Mnoho surovin nakupujeme od místních dodavatelů, které známe osobně. Vše ostatní kupujeme české a nejlépe v EKO kvalitě.

Pořádáte nějaké gastroakce?
Penzion i restaurace jsou otevřeny pouze pro ubytované hosty. Ctíme soukromí hostů a víme ze zkušeností, že jsou tím nadšení. Pro ně, když jsou ubytovaní, nabízíme vždy výběr z menu. Jednoznačně do menu zahrnujeme všechna výročí či svátky, které by se jídla mohly týkat. Sezónnost je u nás převažující. Vždy to ale odpovídá zásadám chutné, slušné a poctivé kuchyně.

Osvědčily se vám nabídky pobytů spojené s gurmánským zážitkem?
Určitě tuto strategii doporučuji. Vaření, ochutnávání, pečování o zákazníky je přesně to, co si dnešní hosté přejí. U nás to funguje trochu jinak, spíše obráceně. Když k nám host přijíždí, tak ví, že jídlo bude skvělým bodem na seznamu všech ostatních služeb. Letošní rok již máme celý rezervovaný a víme z úst stálých zákazníků, že je to „prostě také o té dobré baště“. Přeji všem svým kolegům, aby pro ně byla radost dělat dobré jídlo.

www.cernykouhoutek.cz

 

10.2.2018