VELIKONOČNÍ TRADICE OD GURMÁNKY

VELIKONOČNÍ TRADICE OD GURMÁNKY

Kraslice, mazanec, jidáše, beránek a staré velikonoční tradice... Máte chuť se staromilsky pokochat a nahlédnout do české domácnosti dob minulých a zjistit, co všechno víme o původních tradicích a co z toho jsme dokázali uchovat do dnešních dnů? Jako malá jsem měla spoustu otázek: „Jak se plete pomlázka? Jak se peče velikonoční nádivka? Jak se liší mazanec od vánočky?“. Na všechny jsem dostala odpovědi, říká Gurmánka Šárka Škachová.

V PENZIONU U ČERNÉHO KOHOUTKA VAŘÍ KULAJDU... S LÁSKOU

V PENZIONU U ČERNÉHO KOHOUTKA VAŘÍ KULAJDU... S LÁSKOU

Hostům poskytují profesionální služby okořeněné domácím přístupem a hlavně pohodou. Penzion je příjemný, komfortní a stylový, zapasovaný do nálady Šumavy a venkova. Penzion se nachází v chráněné krajinné oblasti, na hranicích s Národním parkem Šumava. Penzion U Černého kohoutka je správným výběrem pro letní i zimní dovolenou. Léto skýtá pohled na zelené louky a lesy a zima přidá výhledy s bílou nádherou, která okouzlí kaž- dou duši. Stravu připravují pouze pro své hosty a dávají si na ní obzvlášť záležet. „Kdybychom nevařili kulajdu, naši hosté by nám to neodpustili,“ svěřila se nám majitelka Penzionu U Černého kohoutka paní Klára Sochorová. O tom, jaká jídla připravují, se dočtete v následujících řádcích.

V SEZÓNĚ VEDOU BUKOVANSKÉ PĚRY

V SEZÓNĚ VEDOU BUKOVANSKÉ PĚRY

V Bukovanském mlýně vaří krajových specialit hned několik a udržují si i své původní názvy. Ochutnat zde můžete opravdový Kyjovský patent nebo pěry - kynuté ovocné knedlíky. „Už 7 let zde pravidelně v květnu probíhá soutěžní klání O nejlepší Bukovanský gulášek,“ jak nám sdělila marketérka hotelu Bukovanský mlýn Eva Kristová. Naše restaurace nabízí převážně jídla klasické moravské a staročeské kuchyně. Dodržujeme tradiční receptury, jen s drobnými obměnami, a klademe důraz na kvalitu a původ surovin. Oblíbenou krajovou specialitou je „Kyjovský patent“, nasucho opečená bramborová placka, potřená sádlem, plněná švestkovými povidly a mákem.

SE ZELÍM? NA KOLÁŘCE SE ŠÍPKOVOU!

SE ZELÍM? NA KOLÁŘCE SE ŠÍPKOVOU!

Když se řekne „se zelím“, každému se vybaví scéna z filmu Slavnosti sněženek ve skvělé režii Jiřího Menzela. V Penzionu Na kolářce mají jasno. „Podáváme kance se šípkovou omáčkou,“ sdělila provozní - paní Taťána Pavelková. Kolářka je rodinný penzion s restaurací. Rekonstrukcí a dostavbou původního zámeckého šafářství z roku 1604 vznikl objekt, kde se snoubí historie s moderním a čistým prostředím. „Místní krajina jihomoravského kraje je nádherná a jako dělaná pro cyklistiku. Proto jsme také cyklistům nakloněni a účastníme se programu Cyklisté vítáni. Pořádáme u nás svatby, oslavy, firemní teambuildingy, školení a jiné akce. Ke každému zákazníkovi přistupujeme individuálně, aby byl maximálně spokojen,“ sdělila paní provozní a podělila se s námi o taje tamní kuchyně.

V PLZEŇSKÉM PODNIKU U SALZMANNŮ VAŘÍ Z RECEPTŮ SVÝCH BABIČEK

V PLZEŇSKÉM PODNIKU U SALZMANNŮ VAŘÍ Z RECEPTŮ SVÝCH BABIČEK

Babičky uměly vařit nejlíp z celé rodiny. Jejich recepty se staly základem gastronomie v rodinném zařízení s názvem Restaurant & Penzion U SALZMANNŮ. Historie pohostinství v domě, kde sídlí restaurace a penzion U Salzmannů, se začala psát již v 17. století. V současné době zde nabízí v rekonstruovaných prostorách 200 míst a dalších 100 míst na venkovních zahrádkách, ubytování poskytují v celkem 15 útulných pokojích a apartmánech. „Zaměřujeme se hlavně na tradiční českou kuchyni a zásadní důraz klademe na kvalitu čepovaného plzeňského piva,“ řekl vedoucí provozu U Salzmannů Marek Bešta, který se nachází přímo v centru Plzně.


Strana:  1 2 3 4 5 6 7 8   další »